Hvad er en Smart Home Platform?

  En Smart Home Platform er grundlæggende “blot” et stykke software, der bygger bro mellem de intelligente ting i hjemmet – altså IoT-produkterne. Det elementære og smarte ved en Smart Home Platform er:

  → at man vil kunne styre IoT-produkterne fra én platforms-app fremfor at skulle håndtere dem individuelt fra forskellige produkt-apps.

  → at man ikke nødvendigvis behøver at fokusere på én IoT-producents produkter, men at man kan mixe produkter på tværs af producenter og få dem til at “snakke” sammen via platformen.

  Som omdrejningspunkt i en eksplosivt vækstende branche syntes både HomeKit (Apple), Alexa (Amazon) og Google at have sat sig tungt på markedet for Smart Home Platforme. Udviklingen på området går stærkt i bestræbelserne på at vinde markedsandel. I kølvandet følger hele tiden nye features og nye muligheder – alt sammen til stor glæde for os som forbrugere.

  Hvordan vælger jeg Platform?

  Mange fortvivler i et virvar af teknologiudtryk og kompatibilitetspørgsmål, når der skal vælges Smart Home Platform. Vi modtager mange spørgsmål hvor fællesnævneren er et stort ønske om at gøre det “rigtigt fra starten”. Processen er nu slet ikke så kompleks endda, idet mange IoT produkter i dag understøttes af alle tre Smart Home Platforme.

  Står du for, at skulle vælge en Smart Home Platform, anbefaler vi nogle få trin, der kan hjælpe dig på vej.

  • Tag et kig på de IoT produkter du allerede har i huset. Undersøg hvilken Smart Home Platform de understøttes af. Produkterne skal være mærket “Works With …”.

  •  Afdæk dit fremtidige IoT produktbehov så godt du nu kan. Har du eksempelvis planer om større installationer, så kan kompatibiliteten for disse veje tungt i beslutningsprocessen. Tag os eventuelt med på råd.

  •  Kig på markedsstatus af Smart Home produkternes tale-assistent. Udviklingen går stærkt, og der sker hele tiden forbedringer. Status i dag kan være ændret i morgen. Her tænker vi også på dine præferencer for lydkvalitet og design.

  Tale Assistent

  Både Apple, Amazon og Google har hver især udviklet en tale-assistent funktionalitet, som med fordel kan bruges ovenpå deres Smart Home Platform. Eksempelvis hedder Apple’s tale-assistent “Siri”. Assistenten aktiveres med et enkelt taste-tryk på sin smartphone eller tablet, hvorefter man siger kommandoen. Et par eksempler: Siri bliver bedt om tidtagning (stopurs-funktion), og Smart Home Platforms-integrationen udnyttes til at tænde lyset i kontoret.

  Smart Højttalere

  Sammen med denne funktionalitet har producenterne tillige udviklet nogle Smart Højttalere med indbyggede mikrofoner hvorigennem tale-assistenten opfanger tale-beskeder/kommandoer til Smart Home systemet. Bemærk at Google netop er udkommet med dansk tale-assistent til deres Smart Højttalere.

  AssistentOperativ SystemProduktvarianterUnderstøtter Dansk
  Alexa (Amazon)Android

  (iOS)

  Amazon Echo Dot

  Amazon Echo Tap

  Amazon Echo Show

  Amazon Echo Spot

  Nej
  Siri (Apple)iOSApple HomePodNej
  Google Assistant (Google)Android

  iOS

  Google Home Mini

  Google Home

  Google Home Max

  Ja

  Valg af Platform vil (for nogle) være en kort beslutningsproces afgjort af, om man er Android eller iOS bruger, og allerede derigennem har en forkærlighed for en af de tre tale-assistenter.

  Hvordan sikrer jeg kompatibilitet?

  Når du køber IoT udstyr, skal du sikre dig, at det er kompatibelt med din Smart Home Platform. IoT produkter undestøttet af de tre platforme skal være mærket med en “Works With Apple HomeKit”, “Works With Amazon Alexa” eller “Works With Google Assistant” label.

  Bemærk at IoT udstyr som oftest understøtter flere platforme.